en

 

 

Elipszis-rajzfilm1 copy

 elip2 copy

elip2-HU copy

Idogazdak copy

elip3-HU copy

elip4-HU copy

elip5-HU copy

elip6-HU copy

elip7-HU copy

Vissza copy

 

 

 

 

Idobank reklam

 

 

Köszöntünk oldalunkon!
  

   Abból a felismerésből kiindulva, hogy emberi világunk működését nem a pénz kell vezesse, hogy az anyagi boldogulás nem feltétlenül a minél több pénz megszerzéséért történő harc eredménye, hogy a közösségi élet a feltétlen segítségnyújtásra alapszik,

       a székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért egy olyan elképzelés elindítását és kifejlesztését kezdeményezi az udvarhelyszéki közösségek körében, amely által az emberek pénzkifizetés nélkül is kielégíthetnék egyes mindennapos és különleges igényeiket. Ahol a pénzért való versengést a baráti együttműködés, a pénzen alapuló adás-vételt annak az Időnek az Adása és Kapása váltja fel, amely során szolgáltatásokak/munkákat biztosítunk valakinek, így kölcsönösen megsegítjük egymást.

   Nem idegen a székelyeknél ez az elképzelés, ezért a hagyományos kalákára, az önzetlen jószomszédi és baráti segítségnyújtás hagyományaira alapozva kezdeményeztük annak a Rendszernek az elindítását, amely átlépi a közösség szűkebb fizikai és ismerettségi határait és  egy ellenőrizhető és áttekinthető formában működik.

  Nem is olyan régen a házakat a székelyek még kalákában építették, a mezőgazdasági munkákban együtt dolgoztak az emberek, a disznóvágáskor pedig komatálat/kóstolót vittek egymásnak. Mindezek a szokások gyökeresen más világnézetet tükröztek: egykor az emberek tudták, hogy egy teremtett világ részei, ahol minden mindennel összefügg, és a Teremtő gondot visel mindannyiunkról. Nem azért adták a komatálat/kóstolót a szomszédnak, ismerősnek, mert biztosak voltak benne, hogy vissza is fogják tőlük kapni ugyanolyan mértékben, csak azt tudták, hogyha ők szeretetet és segítséget szórnak, az az élet során valamilyen formában visszatérül majd nekik.

 Poster1 resize round1

 

Az elindított Időbank felfogása ehhez hasonlít: ha Te Adsz valakinek abból, amit önzetlenül meg tudsz osztani, ami értéket jelent ugyan, de fölösleges lehet, amennyiben nem kapják meg mások, azért ugyanígy Kapsz másvalakitől olyan értéket, amelyre szükséged lehet és örvendenél neki. Mindenkinek vannak olyan képességei, adottságai, amelyeket fel tud ajánlani az őt ért juttatásokért cserébe. A lényeg tehát az, hogy gondolj olyan tevékenységekre, amelyeket örömmel végzel, legyen az például táncoktatás, kertészkedés, gyümölcsszedés, ruhavarrás, sütemény- és tortasütés, gyerekfelügyelet, hajvágás, állatgondozás, villanyszerelés, különféle javítások, számítógép karbantartás, stb. Itt helye van az ötletek és álmok megosztásának, a lelkek kiöntésének, a társalkodásoknak is, hiszen azok is megtalálhatják benne a helyüket, akik beszélgetőpartnert szeretnének, vagy  éppen tartozni szeretnének valahová.

Minden ember szolgáltatása, tudása és vágya egyformán értékes és nagyszerű.

 Az Időbank lehetőséget és keretet nyújt arra, hogy a résztvevői felvállalják magukat és azokat merjék felmutatni és hittel cselekedni, amelyekre büszkék lennének.

 Kortól, nemtől, foglalkozástól, illetve anyagi helyzettől függetlenül az Időbankban BÁRKI részt vehet, hiszen nemcsak a munkaképességűek tudnak felajánlani tevékenységeket, hanem a gyerekek és a korosabbak is. És itt is tágra lehet engedni a fantáziát. Példa: a fiatal gyermekek fát hordanak az idős néninek, Ő pedig átadja a tudását és tapasztalatát az érdeklődőknek, akár gyerekeknek is. 

 A Civitas elképzelése sikerének kulcsa a Rendszer Tagjai közötti Bizalom felépítése, ugyanis itt már nem csupán a szomszédok, jelenlegi ismerősök közötti kapcsolatról van szó - amely marad a régiben, de akár javulhat is, hanem távolabbi, jelenleg nem ismert emberek között kialakítandó kapcsolatok lehetőségéről beszélünk, bizalom az együttesen létrehozott és éltetett Időbank-Közösségben, hiszen az elképzelésünk legfontosabb hozadékát az emberek közti kapcsolatok, kapcsolódások elősegítésében, ápolásában és megerősítésében látjuk, függetlenül az előítéletektől és bármilyen  földrajzi, társadalmi vagy egyéb körülménytől.

 Minél többen és minél különbözőbb érdeklődésű emberek vesznek részt az Időbank tevékenységeiben, az annál jobban működik, hiszen annál könnyebb szívességet cserélni, segítséget Adni és Kapni.

 Az Időbank segítséget nyújthat a munkanélküliek számára is, hiszen az idejük hasznosabb kitöltése mellett emelheti az önbizalmuk és önértékelésük szintjét, valamint hozzájárulhat a kapcsolati tőkéjük kibővítéséhez is, amelyek elengedhetetlenek az álláskeresés és elhelyezkedés folyamatában is.

 Az Időbank lehetőséget ad a Közösségért kifejtett munka különleges értékelésére is. Keretében bevezetjük ugyanis ennek a pontozását, vagyis ha valaki közügyben tevékenykedik a munkahelyén vagy foglalatosságán kívül, az Időt kap a Rendszertől!


 

 

Nyitóoldalunk végén felteszünk néhány kérdést Számodra is, amennyiben Igen a válaszod, akkor itt a Helyed!

kez-elipszis-vegso

 

Itt a Te Időd is?

 

kattintás