en

 

 

Elipszis-rajzfilm1 copy

 elip2 copy

elip2-HU copy

Idogazdak copy

elip3-HU copy

elip4-HU copy

elip5-HU copy

elip6-HU copy

elip7-HU copy

Vissza copy

 

 

 Az Időbank jövője csak most kezdődik el!

 

 

 Sajtotajekoztato-projektzaras 06 resize  Sajtotajekoztato-projektzaras 14 resize

 Sajtotajekoztato-projektzaras 10 resize Sajtotajekoztato-projektzaras 02 resize

 

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------

Mit jelent az Időbank a felhasználó számára?, 2016. február 2.

 

Az alábbiakban az Időbankba eddig bekapcsolódott személyek vallomásaiból idézünk.

„Elsősorban nagyon örültem mikor hallottam, hogy létezik egy ilyen kezdeményezés, ahol az ember létezni tud az értékkel felruházott eszköz nélkül is, vagyis a pénz nélkül! Ennek a rendszernek köszönhetően az ember népszerűbbé válhat, a kapcsolati hálózata kibővülhet, és nagyobb elismerésre tehet szert akár a régió viszonylatában is!” B. A.

„Lehetőséget nyújt az álmaim megvalósítására, hiszen például általa zongorázni tanulhatok. Az Időbank által olyan szolgáltatások váltak elérhetővé számomra, melyekre eddig a mindennapos kiadások miatt nem jutott anyagi fedezet: testet-lelket megújító masszázs, hangtállal történő gyógyító hangmasszázs, nemezelés, villanyszerelés, akupunktúrás kezelések. Mégis azt hiszem, hogy ezeknél is többet érnek azok az élmények, beszélgetések, emberi kapcsolódások, amelyek a találkozások/tevékenységek során maradandó nyomot hagytak bennem.” K. O.

„Egy újabb esélyt jelent számomra. Újabb esély az ismerkedésre, újabb esély olyan tevékenységek gyakorlására, melyek háttérbe szorultak a hétköznapjaim során. Az Időbankos tevékenységek alkalmával szerencsém volt több nagyszerű ember megismerésére, közösen alkotni, nemezelni, jókat beszélgetni és eközben frizurát készíteni, valamint masszázs közben újjászületni. Nem utolsó sorban pedig egy váratlan Időbankos plakátolás során ismertem meg egy nagyszerű embert, egy nagyszerű társat, aki óriási változást hozott az életembe.” Cs. O.

„Az Időbankkal kapcsolatban nekem csak pozitív élményeim vannak, számomra olyan, mint egy megbízható család, semmi nem muszáj, és akivel én találkoztam mindenki kedvesen szólt hozzám. Nekem örömet okoz, hogy másnak segíthetek és tudom, hogy ha én kérek, akkor számíthatok rájuk! Remélem, hogy egyre nagyobb lesz ez a kör. És még annyi, hogy bízzunk egymásban!” Sz. ZS.

„Amikor feltétel nélkül adhatunk, amikor segíthetünk azoknak, akiknek szükségük van rá olyan tevékenységgel, ami már a „kisujjunkban van” az irtó jó érzés! Vártam már azt a pillanatot, amikor ez végre beteljesedik (az Időbank keretén belül). És itt az én Időm is már, taggá váltam. Több, mint egy évvel ezelőtt olyan időszak volt az életemben, hogy sok szabadidővel rendelkeztem. Akkor még erről a rendszerről nem lehetett hallani, és az egyedül töltött pillanatokban azon gondolkoztam, mivel tölthetném értelmesebben azokat. Ekkor fordult meg először a fejemben, hogy biztosan vannak olyan idős emberek, akiknek elkelne a fiatalabb segítsége a ház körül, de hát ki fog egy idegent beengedni a házába? Aztán abbamaradt a filozofálás. És jött a Hír, akkor már tudtam, itt lesz az én helyem. Persze eltelt egy kis idő, de aztán végre először segíthettem én is, és várom, hogy újra átélhessem, azt, hogy adni tényleg milyen jó érzés. Hajrá Nekünk!”P.V.

„A szemüvegem megjavítására kértem fel telefonon az egyik tagot, akit azelőtt természetesen nem ismertem. Érdekes módon nem is lakik messze tőlem. Nagyon kedvesen és nyitottan fogadott. Nagyon sok szép élményem mellett az volt a legszebb, amikor először írtak az Időcserét nyilvántartó Füzetembe és először írhattam egy új Tag Füzetébe. Remélem számára is kellemes élményt jelentett az esemény.” K.Z.

 

 

 * * *

Köszöntünk oldalunkon!
  

   Abból a felismerésből kiindulva, hogy emberi világunk működését nem a pénz kell vezesse, hogy az anyagi boldogulás nem feltétlenül a minél több pénz megszerzéséért történő harc eredménye, hogy a közösségi élet a feltétlen segítségnyújtásra alapszik,

       a székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért egy olyan elképzelés elindítását és kifejlesztését kezdeményezi az udvarhelyszéki közösségek körében, amely által az emberek pénzkifizetés nélkül is kielégíthetnék egyes mindennapos és különleges igényeiket. Ahol a pénzért való versengést a baráti együttműködés, a pénzen alapuló adás-vételt annak az Időnek az Adása és Kapása váltja fel, amely során szolgáltatásokak/munkákat biztosítunk valakinek, így kölcsönösen megsegítjük egymást.

   Nem idegen a székelyeknél ez az elképzelés, ezért a hagyományos kalákára, az önzetlen jószomszédi és baráti segítségnyújtás hagyományaira alapozva kezdeményeztük annak a Rendszernek az elindítását, amely átlépi a közösség szűkebb fizikai és ismerettségi határait és  egy ellenőrizhető és áttekinthető formában működik.

  Nem is olyan régen a házakat a székelyek még kalákában építették, a mezőgazdasági munkákban együtt dolgoztak az emberek, a disznóvágáskor pedig komatálat/kóstolót vittek egymásnak. Mindezek a szokások gyökeresen más világnézetet tükröztek: egykor az emberek tudták, hogy egy teremtett világ részei, ahol minden mindennel összefügg, és a Teremtő gondot visel mindannyiunkról. Nem azért adták a komatálat/kóstolót a szomszédnak, ismerősnek, mert biztosak voltak benne, hogy vissza is fogják tőlük kapni ugyanolyan mértékben, csak azt tudták, hogyha ők szeretetet és segítséget szórnak, az az élet során valamilyen formában visszatérül majd nekik.

 Poster1 resize round1

 

Az elindított Időbank felfogása ehhez hasonlít: ha Te Adsz valakinek abból, amit önzetlenül meg tudsz osztani, ami értéket jelent ugyan, de fölösleges lehet, amennyiben nem kapják meg mások, azért ugyanígy Kapsz másvalakitől olyan értéket, amelyre szükséged lehet és örvendenél neki. Mindenkinek vannak olyan képességei, adottságai, amelyeket fel tud ajánlani az őt ért juttatásokért cserébe. A lényeg tehát az, hogy gondolj olyan tevékenységekre, amelyeket örömmel végzel, legyen az például táncoktatás, kertészkedés, gyümölcsszedés, ruhavarrás, sütemény- és tortasütés, gyerekfelügyelet, hajvágás, állatgondozás, villanyszerelés, különféle javítások, számítógép karbantartás, stb. Itt helye van az ötletek és álmok megosztásának, a lelkek kiöntésének, a társalkodásoknak is, hiszen azok is megtalálhatják benne a helyüket, akik beszélgetőpartnert szeretnének, vagy  éppen tartozni szeretnének valahová.

Minden ember szolgáltatása, tudása és vágya egyformán értékes és nagyszerű.

 Az Időbank lehetőséget és keretet nyújt arra, hogy a résztvevői felvállalják magukat és azokat merjék felmutatni és hittel cselekedni, amelyekre büszkék lennének.

 Kortól, nemtől, foglalkozástól, illetve anyagi helyzettől függetlenül az Időbankban BÁRKI részt vehet, hiszen nemcsak a munkaképességűek tudnak felajánlani tevékenységeket, hanem a gyerekek és a korosabbak is. És itt is tágra lehet engedni a fantáziát. Példa: a fiatal gyermekek fát hordanak az idős néninek, Ő pedig átadja a tudását és tapasztalatát az érdeklődőknek, akár gyerekeknek is. 

 A Civitas elképzelése sikerének kulcsa a Rendszer Tagjai közötti Bizalom felépítése, ugyanis itt már nem csupán a szomszédok, jelenlegi ismerősök közötti kapcsolatról van szó - amely marad a régiben, de akár javulhat is, hanem távolabbi, jelenleg nem ismert emberek között kialakítandó kapcsolatok lehetőségéről beszélünk, bizalom az együttesen létrehozott és éltetett Időbank-Közösségben, hiszen az elképzelésünk legfontosabb hozadékát az emberek közti kapcsolatok, kapcsolódások elősegítésében, ápolásában és megerősítésében látjuk, függetlenül az előítéletektől és bármilyen  földrajzi, társadalmi vagy egyéb körülménytől.

 Minél többen és minél különbözőbb érdeklődésű emberek vesznek részt az Időbank tevékenységeiben, az annál jobban működik, hiszen annál könnyebb szívességet cserélni, segítséget Adni és Kapni.

 Az Időbank segítséget nyújthat a munkanélküliek számára is, hiszen az idejük hasznosabb kitöltése mellett emelheti az önbizalmuk és önértékelésük szintjét, valamint hozzájárulhat a kapcsolati tőkéjük kibővítéséhez is, amelyek elengedhetetlenek az álláskeresés és elhelyezkedés folyamatában is.

 Az Időbank lehetőséget ad a Közösségért kifejtett munka különleges értékelésére is. Keretében bevezetjük ugyanis ennek a pontozását, vagyis ha valaki közügyben tevékenykedik a munkahelyén vagy foglalatosságán kívül, az Időt kap a Rendszertől!


 

 

Nyitóoldalunk végén felteszünk néhány kérdést Számodra is, amennyiben Igen a válaszod, akkor itt a Helyed!

kez-elipszis-vegso

 

Itt a Te Időd is?

 

kattintás