en                                                                                                                                  

Elipszis-rajzfilm1-RO copy 

 elip1-RO copy

elip2-RO copy

Brokeri de timp

elip3-RO copy

elip4-RO copy

elip5-RO copy

elip6-RO copy

elip7-RO copy

Inapoi copy

 

Proiectul s-a încheiat, însă viitorul de acuma urmează!

 

Comunicat de presă

 Sajtotajekoztato-projektzaras 06 resize  Sajtotajekoztato-projektzaras 14 resize

 Sajtotajekoztato-projektzaras 10 resize Sajtotajekoztato-projektzaras 02 resize

 

Fundația Civitas pentru Societatea Civilă a demarat în iunie 2014 implementarea proiectului „A primi e bucurie – A da înseamnă iubire!”- Înființarea Băncii Timpului - o rețea de ajutorare voluntară reciprocă,finanțat cu suma de 72391,80 euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, componenta Implicare, în parteneriat cu Asociația pentru Copii și Tineret „Bázis” din Ungaria.

     Cu ocazia acestei etape a activității sale, consecvent desfășurată pentru sprijinirea comunităților, Civitas și-a propus să contribuie la creșterea încrederii oamenilor în viitorul lor, să nu se simte vulnerabili și dependenți de factori economici străini, să aibă încredere în abilitățile și capacitățile proprii și ale oamenilor din preajma lor, să creadă în puterea și capacitatea de protejare a Comunităților, să dorească să facă parte din aceste Comunități.

     Pe parcursul celor aproape 2 ani de implementare ne-am propus să atingem mai multe obiective.

Am fost prezenți de aproape 50 de ori în localitățile din Regiunea Odorhei, participând la întâlniri comunitare, cu ocazia cărora am prezentat Concepția Băncii Timpului, respectiv prin intermediului unui sondaj de opinie să și aflăm părerea și atitudinea participanților față de ea. Pe baza informațiilor culese, care au inclus și viitoarele Oferte și Cereri de munci/servicii am putut să proiectăm baza de date al Sistemului Băncii Timpului.

Un alt obiectiv a fost selectarea acelor 10 localități, care pot pune la dispoziția noastră un spațiu comunitar (primărie, bibliotecă etc.) unde putem să oferim informare și consiliere, cu un orar prestabilit. În această activitate ne-au fost de ajutor 10 voluntari, denumiți „Brokeri de Timp”. Pentru pregătirea lor am organizat mai multe ateliere de lucru.

Marea provocare a fost însă proiectarea și realizarea Sistemului Băncii Timpului, de fapt o Platformă electronică (accesibilă prin site-ul idobank.ro), care reunește toate informațiile necesare pentru a putea gestiona corect și eficient tranzacțiile/schimburile de timp. Lansarea oficială a Platformei a avut loc în iulie 2015. De atunci și până în acest moment în Sistem s-au înregistrat în jur de 150 de persoane, dar concomitent s-a început și șirul oferirilor de munci/servicii.

     O etapă a proiectului se termină deci în această lună, dar oportunitate oferită oamenilor, ca prin intermediul Băncii Timpului să se integreze într-o Comunitate specială, să-și realizeze prin intermediul ei unele dintre visele, mai mici sau mai mari, de acum încolo capătă un elan mai mare...

     Dorim să mulțumim cu această ocazie pentru întregul sprijin și îndemnul primit până acuma, și împreună cu Fundația Civitas nem vom strădui și în cele ce urmează, ca Banca Timpului să aibă o continuare corespunzătoare, urmând o traiectorie continuu ascendentă.

     Dorim de asemenea, ca cât mai mulți oameni să facă cunoștință cu această inițiativă și cu Comunitatea Băncii Timpului, să beneficieze de ea și să sprijină funcționarea ei!                                                                                                   

Kulcsár Orsolya și Kis Zoltán

responsabili de proiect

 

27 aprilie 2016, Odorheiu Secuiesc

 

 

 

 

***

 

Bine ai venit pe site-ul Băncii Timpului!

 

  

 Pornind de la acele recunoașteri, că societatea umană nu trebuie să funcționeze neapărat conform regulilor impuse de bani, că oamenii ar putea conviețui foarte bine și fără lupta pentru poziții de dominare și oprimarea altora, folosind de exemplu puterea banilor, Fundația Civitas pentru Societatea Civilă din Odorheiu Secuiesc inițiază un astfel de sistem în Regiunea Odorhei (județul Harghita), în care nevoile de satisfăcut nu se asigură prin plata banilor, ci prin relații de colaborare compensatoare, relațiile bazate pe servicii contra cost se înlocuiesc cu schimbul de Timp, realizându-se astfel întrajutorarea reciprocă.    

 Acest principiu de conviețuire nu le este străin oamenilor, mai ales în lumea de la țară și este valabilă și în Regiunea Odorhei, deoarece Banca Timpului duce mai departe și dezvoltă în cadrul unui Sistem construit pe tehnologii moderne ideea clăcii și al bunelor relații de colaborare dintre vecini, având tradiție pe aceste meleaguri. Nu așa de demult pe aicea oameni își construiau casele împreună, muncile agricole erau efectuate în comun, iar după sacrificarea porcului, vecinii și cunoștințele primeau o gustare din bucatele realizate cu ocazia pomanei porcului. Aceste tradiții și obiceiuri reflectă o viziune  total diferită despre lume: erau vremuri, când oamenii erau mai conștienți de faptul, că sunt parte integrantă al unui univers Creat, în care fiecare element component se află în corelație strânsă cu celălalt, și există legi, care  poartă grija fiecăruia dintre noi. Vecinilor și cunoștințelor nu li s-a oferit gustarea din porc fiindcă se aștepta de la ei o contra-favoare pe măsură. Numai atât au priceput:  această atenție și această dragoste vor fi într-un fel sau altul recompensate de către viață.

Poster1 resize round1

  Concepția Băncii Timpului este foarte asemănătoare: pentru ceea ce Dai, ai să primești înapoi altceva, de la altcineva. Credem că fiecare dintre noi dispune de cel puțin o abilitate, o valoare, pe care o poate pune în public, în schimbul serviciilor primite. Este important și faptul, că ofertele de servicii/munci, deci aceste valori, să fie acelea, pe care le efectuăm cu plăcere, cu pasiune. În Banca Timpului este loc de asemenea și pentru schimburi de idei, pentru crearea de vise și viziuni, pentru confesionare reciprocă, etc. Aici orice serviciu sau dorință este apreciată și este valoroasă. O să postăm rezultatele unui sondaj de opinie, care scoate în evidență marea varietate al opțiunilor de a Da și a Primi.

  În Banca Timpului poate să ia parte ORICINE, indiferent de vârstă, gen, ocupație sau stare materială. Nu numai forța de muncă activă poate oferi aici diferite servicii folositoare, chiar și copii și bătrânii pot participa, oferind de exemplu: citit, povestit, dat de mâncare la animale, împărtășirea experienței, oferirea de ajutor în cultivarea fructelor și al legumelor, cunoașterea tradițiilor, realizarea de diferite obiecte meșteșugărești sau tradiționale (port popular, țesuturi, broderii, obiecte cioplite, pălării de paie, etc.)

  Succesul sistemului inițiat de către Fundația Civitas credem că se ascunde în Încrederea Membrilor între ei, și nu vorbim aici în primul rând despre vecini și cunoștințe, ci despre relațiile de încredere clădite între oameni mai puțin cunoscuți sau necunoscuți în momentul conectării, încredere în Comunitatea de format împreună. Misiunea Băncii Timpului constă în clădirea și îngrijirea de legături de colaborare și de întrajutorare între noi oameni, fără prejudicii, fără orice obstacol geografic, social sau de alt gen. Cu cât la Banca Timpului participă oameni cu orientări cât mai diferite, ea funcționează cu atât mai bine, deoarece ofertele de servicii vor fi mai variate.    

  Acest sistem poate să fie și în sprijinul celor care își caută un loc de muncă, care pe lângă folosirea mai eficientă a timpului lor își pot căpăta/recăpăta încrederea în sine sau își pot lărgi cercul de cunoștințe, atât de necesare pentru găsirea locului de muncă adecvat.

 

În încheierea textului paginii noastre introductive dorim să-ți adresăm câteva întrebări. Dacă răspunsul Tău este Da, atunci și locul Tău este printre noi!

kez-elipszis-vegso